Actul UE privind industria Net Zero provoacă agitație, bun pentru industria fotovoltaică?

· Știri din Industrie

Pentru a contracara schema de subvenții ecologice din Legea americană de reducere a inflației, UE a accelerat introducerea Legii privind industria netă zero pentru a reduce riscul de schimbare a lanțului verde și presiunea asupra industriei europene. Ce impact a avut această lege asupra industriei fotovoltaice bazate pe energie solară? Acest articol aruncă o privire asupra implicațiilor.

A fost publicat proiectul de lege privind industria Net Zero

Împreună cu propunerile pentru Legea europeană privind materiile prime esențiale și reforma concepției pieței energiei electrice, proiectul de lege privind industria Net-Zero stabilește un cadru european clar pentru a reduce dependența UE de importurile foarte concentrate. Bazându-se pe lecțiile învățate din criza energetică declanșată de coronavirusul Covid-19 care a măturat lumea și de invazia Rusiei în Ucraina, va contribui la îmbunătățirea rezilienței lanțului de aprovizionare cu energie curată din Europa pentru a ajuta UE să își atingă obiectivele de tranziție către o energie curată.

broken image

Legislația propusă acoperă o serie de combustibili și tehnologii de top, cum ar fi energia solară fotovoltaică și energia solară termică, energia eoliană onshore și energia regenerabilă offshore, bateriile și stocarea, pompele de căldură și energia geotermală, pilele de combustie, captarea, utilizarea și stocarea carbonului, precum și tehnologiile de rețea. Tehnologiile relevante identificate în legislație vor face obiectul unui sprijin strategic și al unui criteriu de referință de 40% pentru producția internă.
În urma publicării acestei propuneri, majoritatea consideră că aceasta reprezintă o nouă provocare pentru exportatorii chinezi de energie fotovoltaică, care folosesc Europa ca principală piață de export. În ultimii ani, piața europeană a fost dependentă de importurile de produse fotovoltaice din China. Dacă ne uităm la cifrele pentru 2022, dependența ridicată a pieței europene de produsele fotovoltaice chinezești crește în loc să scadă.

broken image

Costuri mai mici de producție fotovoltaică?

Conform proiectului de lege, țările europene intenționează să extindă investițiile de capital în producția de energie fotovoltaică, în ciuda costurilor globale ridicate ale forței de muncă, materiilor prime, energiei, mediului etc., dar guvernul UE insistă asupra unei atitudini foarte clare. Industria fotovoltaică este atât o industrie energetică în amonte, cât și o industrie de producție. Principala materie primă pentru modulele fotovoltaice solare este siliciul, adică nisip de cuarț de înaltă puritate. Cu toate acestea, procesul de fabricare și rafinare a nisipului de cuarț de înaltă puritate este dificil, tehnologia este foarte confidențială și se află în stare de raritate. În prezent, există doar trei companii din lume care au capacitatea de a fabrica independent nisip de cuarț de înaltă puritate în vrac. Acestea sunt Unimin (Sibelco) din SUA, TQC din Norvegia și China Quartz.

broken image

Lipsa de siliciu pe piață pentru produsele fotovoltaice a dus la o penurie de nisip de cuarț de înaltă puritate și la o creștere a prețului de piață al acestuia. Promulgarea legii Net Zero Act a dat un impuls producției europene de energie fotovoltaică, iar schimbările din partea cererii vor crea un anumit risc pentru prețul viitor al siliciului.
Cea mai recentă tehnologie calcogenidă pentru cel de-al treilea tip de celule, deși prețul materiilor prime și al costurilor este mai ieftin decât cel al celulelor de siliciu, dar în ceea ce privește numărul de brevete solicitate, Japonia, Statele Unite, China, Coreea de Sud și Germania se află în primele cinci țări din lume. În plus, Oxford PV din Regatul Unit este lider în dezvoltarea și comercializarea tehnologiei. China este producătorul numărul unu de celule din oxid de calciu-titan. Prin urmare, UE nu are un avantaj tehnologic și de cost semnificativ în acest domeniu.

broken image

(Pentru a afla mai multe despre Chalcogenide, urmăriți sau abonați-vă la contul/canalul Maysun Solar și vă vom aduce mai multe articole și videoclipuri interesante).

Piețe în schimbare, nu mai există avantajul producției chinezești?

Peisajul actual al producției din industria fotovoltaică, în care China este liderul cotei de piață într-o luptă acerbă. Potrivit statisticilor, în 2022, exporturile totale de plachete de siliciu, celule, module și alte produse din China au depășit trei "zeci de miliarde" de dolari consecutivi, ajungând la 51,25 miliarde de dolari, față de 28,4 miliarde de dolari în 2021, un salt de peste 80%. Scopul principal al acestui proiect de lege este de a scăpa de dependența ridicată a unor industrii curate de importuri și de a consolida capacitatea de producție de energie curată a UE. Acest lucru va avea un anumit impact asupra exporturilor industriei fotovoltaice chineze, dar acest impact este întârziat și va mai dura ceva timp până când va fi eliberat. În acest caz, perioada de timp este prognozată în mod prudent ca fiind de câțiva ani mai târziu. În același timp, aceasta se face ecoul planului REPowerEU al UE de a ajunge la o capacitate fotovoltaică instalată cumulată de 600 GW până în 2030.

broken image

Este demn de remarcat faptul că reperul de producție de 40 % nu este mai precis decât obiectivul specific de GW și că proiectul de lege propus nu conține, de asemenea, măsuri specifice, deoarece UE continuă să se bazeze pe importuri concentrate în sectorul modulelor fotovoltaice, China rămânând cel mai mare furnizor de module fotovoltaice solare pentru UE. În concluzie, modelul de piață al producției de energie fotovoltaică nu se va schimba prea mult pe termen scurt și mediu. Avantajul de cost al producției chinezești este încă puternic, iar prietenii noștri din Europa pot lucra în continuare în mod constant cu producătorii chinezi.

În calitate de producător de module fotovoltaice cu 15 ani de experiență în industrie, Maysun Solar are birouri și depozite în multe țări și a stabilit relații pe termen lung cu mulți instalatori excelenți. Nu ezitați să ne contactați pentru cele mai recente cotații de module sau pentru a pune întrebări legate de PV.