Actualizări în domeniul energiei solare (iunie 2024)

· Știri din Industrie

Conținutul

· Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

· Prețurile electricității scad în majoritatea piețelor europene

· Austria introduce bonusul "Made in Europe" pentru sistemele fotovoltaice peste 35 de kilowați

· Primele panouri solare conectate în Franța în 1992 produc în continuare 79,5% din puterea lor inițială

· Siemens instalează o parcare fotovoltaică și 60 de stații de încărcare electrică

Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

Tarifele de transport pentru containere au crescut la cele mai mari niveluri începând cu 2022, conform raportului Xeneta, o platformă de benchmarking pentru ratele de transport maritim și de mărfuri din Norvegia.

Xeneta a dezvăluit că la sfârșitul lunii mai, tarifele medii de spot de pe ruta Extremul Orient către Coasta de Vest a SUA erau prognozate să ajungă la 5.170 dolari pe unitate echivalentă de patruzeci de picioare (FEU) până pe 1 iunie. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă de 57% față de mai și cel mai înalt punct în ultimele 640 de zile, depășind vârful observat în timpul crizei din Marea Roșie din acest an. Se anticipă că tarifele de spot vor atinge vârful de 6.250 dolari/FEU pe ruta Extremul Orient către Coasta de Vest a SUA în iunie, apropiindu-se de vârful crizei din Marea Roșie (6.260 dolari).

Similar, pe ruta Extremul Orient către Europa de Nord, se estimează că tarifele de spot vor depăși vârful crizei din Marea Roșie, ajungând la 5.280 dolari/FEU, comparativ cu 4.839 dolari/FEU la 16 ianuarie. Acest lucru reprezintă cel mai ridicat nivel pe această rută în ultimele 596 de zile și reflectă o creștere de 63% începând din 29 aprilie.

Xeneta a evidențiat și o tendință similară pe ruta Extremul Orient către Mediterana, unde tarifele de spot sunt prognozate să depășească vârful crizei din Marea Roșie de 5.985 dolari/FEU, ajungând la 6.175 dolari/FEU. Aceasta reprezintă o creștere de 46% față de mai și cele mai ridicate tarife înregistrate pe această rută în ultimele 610 zile.

Având în vedere că costurile de transport reprezintă în mod obișnuit aproximativ 4% din costurile totale ale unei instalații fotovoltaice, creșterea tarifelor de spot este de așteptat să afecteze prețurile modulelor PV.

Xeneta atribuie agitația de pe piață conflictelor în curs în Marea Roșie, congestia portuară și deciziilor transportatorilor de a accelera importurile înainte de trimestrul trei, tradițional sezonul de vârf. În ciuda creșterii recente a tarifelor de spot, Peter Sand, analist șef la Xeneta, a remarcat o ușoară încetinire a ritmului de creștere față de luna mai, sugerând o posibilă ușurare a situației.

Cu toate acestea, Sand a avertizat că transportatorii se confruntă deja cu întârzieri în transportul mărfurilor, chiar și pentru containerele aflate sub contracte pe termen lung recent semnate. Acesta a subliniat că transportatorii prioritizează expedierile de la cei care plătesc tarife mai mari, lăsând mărfurile din contracte cu tarife mai mici vulnerabile să fie lăsate în porturi, o situație amintind de provocările întâmpinate în timpul pandemiei COVID-19.

Sand a explicat în continuare că agențiile de transport se confruntă cu suprataxe suplimentare și sunt obligate să opteze pentru servicii premium pentru a asigura spațiu pe nave, transferând inevitabil aceste costuri către clienții lor transportatori. Acesta a avertizat că transportatorii vor continua să împingă pentru tarife mai mari, exacerbând potențial situația pentru transportatori în viitorul apropiat.

Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

Prețurile electricității scad în majoritatea piețelor europene

Potrivit analizei realizate de AleaSoft Energy Forecasting, prețurile medii ale electricității au înregistrat o scădere în majoritatea piețelor europene majore în ultima săptămână din mai.

Comparativ cu săptămâna anterioară, prețurile au înregistrat reduceri în piețele din Belgia, Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Spania și Portugalia. Excepțiile au fost piețele din Italia și cele nordice, unde prețurile au crescut cu 6,7%, respectiv 12%. În mod remarcabil, Franța, Spania și Portugalia au înregistrat cele mai semnificative scăderi, cu declinuri de 56%, 59% și 60%, respectiv.

În ultima săptămână din mai, media săptămânală a depășit 55 € ($59,82)/MWh în toate piețele, cu excepția Franței, Spaniei, Portugaliei și țărilor nordice. Franța a raportat cel mai scăzut preț săptămânal, de 16,13 €/MWh, în timp ce Italia a avut cel mai ridicat preț, de 102,60 €/MWh.

Cu excepția piețelor din Marea Britanie și Italia, toate piețele analizate au înregistrat cel puțin o dată prețuri negative ale electricității în timpul săptămânii. Piața olandeză a menținut în mod remarcabil seria sa de înregistrare a prețului cel mai scăzut pentru a șasea săptămână consecutiv, atingând -81,00 €/MWh pe 2 iunie între orele 15:00 și 16:00.

AleaSoft Energy Forecasting a atribuit tendința descendentă a prețurilor electricității în ultima săptămână din mai producției mai mari de energie eoliană și cererii reduse de electricitate în unele piețe. În plus, creșterea producției solare în Peninsula Iberică a contribuit la scăderea prețurilor în Portugalia și Spania.

Privind spre prima săptămână din iunie, AleaSoft prognozează o creștere a prețurilor electricității în majoritatea piețelor, determinată de scăderi anticipate în producția de energie eoliană și, în multe piețe, o creștere a cererii de electricitate.

În timp ce producția de energie solară a scăzut în majoritatea piețelor majore în ultima săptămână din mai, Germania a înregistrat cea mai mare scădere, de 20%. Cu toate acestea, Portugalia a înregistrat o creștere semnificativă săptămână de săptămână de 9,5% și a atins un nou record zilnic de producție de energie fotovoltaică pentru a doua săptămână consecutiv, ajungând la 21 GWh pe 27 mai.

AleaSoft anticipează o scădere a producției de energie solară în Spania și Italia în prima săptămână din iunie, dar prognozează o creștere în Germania.

Prețurile electricității scad în majoritatea piețelor europene

Austria introduce bonusul "Made in Europe" pentru sistemele fotovoltaice peste 35 de kilowați

Guvernul austriac a anunțat joi introducerea unui bonus „Made in Europe”. „Această decizie guvernamentală întărește locația economică, creează locuri de muncă și susține tranziția energetică”, au declarat vicecancelarul Werner Kogler, ministrul Protecției Climatului Leonore Gewessler și ministrul Muncii și Afacerilor Economice Martin Kocher.

Potrivit Asociației Federale Fotovoltaice Austria, finanțarea suplimentară va fi disponibilă ca parte a subvenției de investiții EAG din toamnă. Aceasta se aplică sistemelor fotovoltaice cu o capacitate de cel puțin 35 de kilowați. Rezoluția guvernamentală prevede acordarea unei finanțări suplimentare de până la 20%, în funcție de proporția componentelor europene utilizate. Aceasta include toate componentele, de la modulele solare la invertorii fotovoltaici și structurile de montare.

În timp ce bonusul de rezistență, despre care guvernul german nu a decis încă în recenta modificare EEG, nu a fost încă decis, se așteaptă ca Consiliul Ministerial austriac să-l aprobe săptămâna viitoare. Guvernul are nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament pentru a introduce bonusul „Made in Europe”.

PV Austria susține introducerea. „Această măsură reprezintă un semnal important atât pentru industria austriacă, cât și pentru public, indicând promovarea calității ridicate din producția internă și atenuarea presiunii mari asupra prețurilor”, a declarat Vera Immitzer, director executiv al PV Austria.

Având în vedere situația competitivă intensificată, compania austriacă de fotovoltaice Fronius a confirmat reducerea a 350 de locuri de muncă în această săptămână. Alte companii din sector suferă și ele din cauza presiunii competitivității puternice, cu componente pentru sistemele fotovoltaice provenind în principal din China.

„Cei care doresc cu adevărat să întărească tehnologiile de mediu europene trebuie să ofere și stimulentele de investiții corespunzătoare. Prin urmare, principiul «Made in Europe» ar trebui să fie un element cheie al culturii de finanțare a Austriei”, a explicat vicecancelarul Werner Kogler. Ministrul Protecției Climatului Leonore Gewessler a fost de acord, declarând: „Cu acest bonus, susținem companiile din Austria și Europa, promovând astfel crearea de valoare internă. Acest lucru este benefic pentru economia noastră și creează în același timp locuri de muncă sigure și prietenoase cu clima pentru viitor”.

„Europa nu trebuie să fie naivă”, a declarat ministrul Muncii și Afacerilor Economice Martin Kocher. Alte țări iau măsuri direcționate pentru a obține un avantaj strategic, în special în tehnologiile de protecție a climei. Cu bonusul „Made in Europe”, garantăm o competiție echitabilă și permitem producătorilor austrieci și europeni să concureze în condiții de echitate. Noi continuăm să pledăm pentru un ordin comercial mondial corect, bazat pe reguli, și multilateral la nivelul UE”, a concluzionat Kocher.

Austria introduce bonusul "Made in Europe" pentru sistemele fotovoltaice peste 35 de kilowați

Primele panouri solare conectate în Franța în 1992 produc în continuare 79,5% din puterea lor inițială

În 1992, prima instalație fotovoltaică conectată la rețeaua electrică franceză, Phébus 1, a fost pusă în funcțiune de către asociația Hespul. În 2023, cei 10 metri pătrați de panouri solare, cu o putere de mai puțin de 1 kWc, au fost demontați și testați într-un laborator conform standardelor internaționale. Pentru acest test, modulele fotovoltaice au fost plasate într-o cameră întunecată cu temperatură controlată și au fost supuse unui impuls de lumină cu o intensitate de 1000 W/m2, măsurându-li-se puterea instantanee maximă. Această valoare a fost apoi comparată cu cea măsurată la momentul fabricației.

Rezultatele au arătat că modulele produc în continuare în medie 79,5% din puterea lor inițială după 31 de ani de funcționare. Aceeași operațiune a fost efectuată și la marca de 20 de ani de la instalare, când panourile produceau 91,7% din puterea inițială. "Acest rezultat depășește angajamentele de performanță ale producătorilor, care de obicei garantează o reținere a puterii de 80% după 25 de ani," a remarcat cu satisfacție Hespul.

În detaliu, declinul de performanță este în medie de 20,5%, adică 0,66% pe an în decurs de 31 de ani și 1,11% pe an în ultimii 11 ani. Pentru aceeași serie de module, au fost observate două categorii: o parte cu un declin semnificativ al performanței după 20 de ani (o treime din modulele instalate), cu o medie de 33,9% în decurs de 31 de ani, adică 1,09% pe an. Cealaltă parte a menținut un declin al performanței consistent cu teste din 2012, având o medie de 13% în decurs de 31 de ani, adică 0,42% pe an. După 31 de ani, modulele au produs 20.366 kWh pentru 882 Wc, adică 745 kWh/kWc/an.

"Aceste rezultate confirmă cele ale diverselor studii științifice pe acest subiect," a continuat asociația. Au fost efectuate teste și asupra unei instalații de peste 40 de ani, Tiso, în Elveția. Declinul de performanță observat al modulelor a fost în concordanță cu garanțiile anunțate, variind între -0,2% și -0,7% pe an. Studiul a arătat că diferențele în declinul de performanță între module au fost în principal cauzate de diferențe în compoziția aditivilor din stratul de încapsulare proveniți de la trei producători diferiți.

Un alt studiu, mai recent, a fost efectuat pe 1.700 de locații în Statele Unite, totalizând 7,2 GW de putere, arătând o degradare mediană de aproximativ -0,75% pe an. Distribuția rezultatelor a fost destul de largă, cu populații destul de heterogene.

În final, o cercetare asupra a 4.300 de instalații rezidențiale în funcțiune în Europa a utilizat diverse metodologii de prelucrare a datelor. În funcție de metodele utilizate, s-a obținut o pierdere mediană între -0,36% și -0,67% pe an.

Primele panouri solare conectate în Franța în 1992 produc în continuare 79,5% din puterea lor inițială

Siemens instalează o parcare fotovoltaică și 60 de stații de încărcare electrică

La sediul său din Milano de pe Via Ponte Nuovo, Siemens a instalat un nou sistem fotovoltaic, completând sistemele existente pe acoperișurile a două dintre clădirile sale corporative. „Împreună, acestea produc 930 MWh anual, contribuind semnificativ la reducerea amprentei de carbon a sediului din Milano, pe o suprafață totală de peste 5.500 de metri pătrați”, a declarat compania într-un comunicat de presă.

Această nouă instalare face parte din angajamentul Siemens de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030 și a dus la redeschiderea parcului de parcare corporativ, transformat într-un parc fotovoltaic cu o capacitate de generare totală de 456 MWh pe an.

În plus, au fost instalate 60 de stații de încărcare pentru vehicule electrice de tip VersiCharge, aducând numărul total de puncte de încărcare la 120, fiecare cu o capacitate de putere de 11 kW.

„Extinderea sistemului fotovoltaic și disponibilitatea stațiilor de încărcare demonstrează cum digitalizarea și sustenabilitatea sunt inseparabile în ADN-ul companiei”, a declarat Siemens.

Instalarea acestor stații de încărcare în noua zonă de parcare completează disponibilitatea existentă a stațiilor de încărcare la sediul central, servind atât vehiculele companiei, cât și cele ale oaspeților. În prezent, există aproape 140 de puncte de încărcare în întreaga Casa Siemens.

„Cu ajutorul fotovoltaicelor, îmbunătățim autonomia noastră energetică și serviciile pentru clienți și parteneri, în timp ce noile stații de încărcare ne ajută să electrificăm întreaga noastră flotă”, a spus Floriano Masoero, Președintele și CEO-ul Siemens Italia.

În ceea ce privește zona de parcare fotovoltaică, aproximativ acum un an, ENVIarea snc a finalizat un studiu privind riscurile de orbire pentru instalația fotovoltaică pe copertinele din parcarea de la Via Werner Von Siemens din Milano, destinată angajaților Siemens. Studiul s-a concentrat asupra riscurilor de orbire pentru piloți și operatorii turnurilor de control de la Aeroportul Linate, ocupanții clădirilor învecinate și utilizatorii de drumuri publice.

În final, cu aproximativ 12 luni în urmă, Pradella Sistemi a anunțat public instalarea noului său rack fotovoltaic EBS2k la situl Siemens Industry din Milano. Acest proiect pilot, inițiat cu sprijinul A2A, evidențiază potențialul sticlei fotovoltaice de la GruppoSTG - Fabrica Italiană de Fotovoltaice.

Siemens instalează o parcare fotovoltaică și 60 de stații de încărcare electrică

Maysun Solar s-a specializat în producția de module fotovoltaice de înaltă calitate începând din 2008. În afară de Stația de Energie Solară de pe Balcon, Maysun Solar oferă o gamă largă de panouri solare de culoare complet neagră, cu ramă neagră, argintie și sticlă-sticlă, care utilizează tehnologii half-cut, MBB, IBC și HJT. Aceste panouri oferă performanțe superioare și designuri elegante care se integrează perfect cu orice clădire. Maysun Solar a stabilit cu succes birouri, depozite și relații pe termen lung cu instalatori excelenti în numeroase țări! Vă rugăm să ne contactați pentru cele mai recente oferte de module sau pentru orice întrebări legate de energie solară. Suntem încântați să vă asistăm.

Referință:

Jowett, P. (2024b, 5 iunie). Costurile de transport de marfă se apropie de niveluri pandemice, lovind costurile modulelor solare. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/freight-costs-edge-toward-pandemic-levels-hitting-solar-module-costs/

Jowett, P. (2024b, 5 iunie). Prețurile energiei electrice în scădere pe majoritatea piețelor europene. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/electricity-prices-falling-in-most-european-markets/

Enkhardt, S. (2024, 7 iunie). Österreich führt "Made in Europe"-Bonus für Photovoltaik-Anlagen ab 35 Kilowatt ein. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/06/07/oesterreich-fuehrt-made-in-europe-bonus-fuer-photovoltaik-anlagen-ab-35-kilowatt-ein/

Deboutte, G. (2024, 7 iunie). Les premiers panneaux solaires racordés en France en 1992 produisent encore 79,5 % de leur puissance initiale. Pv Magazine France. https://www.pv-magazine.fr/2024/06/07/les-premiers-panneaux-solaires-raccordes-en-france-en-1992-produisent-encore-795-de-leur-puissance-initiale/

Yjofsjqptq. (2024, 10 iunie). Siemens installa un parcheggio fotovoltaico e 60 colonnine di ricarica elettrica. Pv Magazine Italia. https://www.pv-magazine.it/2024/06/10/siemens-installa-un-parcheggio-fotovoltaico-e-60-colonnine-di-ricarica-elettrica/

Recomandăm lectura: